O mnie

O mnie

Tutaj znajdziesz informacje o mnie, mojej pracy zawodowej oraz zainteresowaniach

Moja praca

Od wielu lat związany jestem z Uniwersytetem w Siedlcach. Jestem doktorem habilitowanym, profesorem uczelni, pracuję na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu w Siedlcach.

Nauka

Mój dorobek naukowy wpisuje się w dziedzinę nauk społecznych, dyscyplinę: nauki o zarządzaniu i jakości. Specjalizuje się w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Jestem ekspertem European Commission, Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, Narodowego Programu Foresight Polska 2020, recenzentem prac habilitacyjnych, doktorskich, dyplomowych i monografii (ORCID ID 0000-0003-3038-6859; ResearchGate.net; Sciprofiles.com).

Dydaktyka

W dydaktyce mam ponad 25-letnie doświadczenie, prowadzę zajęcia w uniwersytecie i szkole doktorskiej. Jestem promotorem prac doktorskich i dyplomowych.

Moich studentów oraz słuchaczy studiów podyplomowych, szkoleń i warsztatów zapraszam do pobierania materiałów do zajęć.

Moje doświadczenie..

Posiadam bogate doświadczenie w zarządzaniu, kierowałem: Centrum Kosmetologii Labestetico (właściciel), szkołą wyższą (wicekanclerz), Wydziałem Zarządzania (dziekan), Wydziałem Nauk Ekonomicznych i Prawnych (dziekan), Instytutem Zarządzania i Marketingu (dyrektor), katedrami, podyplomowymi studiami oraz międzynarodowymi projektami naukowymi. Zaprojektowałem i wdrożyłem: cykliczny konkurs z zarządzania pt. „Liga Menedżerów Biznesu”, podyplomowe studia strategicznego zarządzania personelem, warsztaty personalne w ramach „Spotkań z biznesem”. Stale udoskonalam własne know-how.

W wolnych chwilach...​

Oprócz zainteresowań naukowych lubię wycieczki krajoznawcze, poznawanie świata i ludzi. Ze sportów – pływanie, które w wolnych chwilach uprawiam, wtedy relaksuję się, a przy okazji „projektuję dalsze życie”. Poza tym, lubię pióra Montegrappa, są wyjątkowe – mają „duszę”, niepowtarzalny wzór i charakter.


Moje wycieczki

Fascynują mnie krajobrazy, stare budowle i kultury. Obok opisuję miejsca, w których byłem i szczególnie przypadły mi do gustu.

Maroko

Kraj pełen kontrastów, obok dużych zadbanych hoteli występują skromne, czasami zaniedbane budynki. Warto zwiedzić Marakesz, zwane czerwonym miastem: Pałac Wielkiego Wezyra El Bahia przy którym znajdował się harem wezyra, Medresę Ali Ben Jusufa, muzeum Dar Si Said, niegdyś pałac syna wezyra Si Saida. Dużo wrażeń można mieć na placu Djemaa el-Fna, zwanym „Placem cudów” oraz w uliczkach pełnych suków z wszelkimi towarami -najbardziej popularnym jest olejek arganowy. Warto skosztować herbatę miętową – świetna.

Gran Canaria (Hiszpania)

Znana wyspa Archipelagu Wysp Kanaryjskich, pełna atrakcji sportów wodnych, szczególnie nurkowania. Warto wybrać się na wycieczkę statkiem lub taxi wodną (znacznie taniej, ale i krócej). Wspaniałe widoki Ocenau Atlantyckiego, zatok i przybrzeżnych miejscowości. Jedzenie, jak w Hiszpanii – bardzo dobre, pełne kolorowych warzyw, smacznych ryb, owoców. Uwaga: na lotnisku często zraża zła pogoda (byłem w sierpniu), która znacząco się poprawia po paru kilometrach jazdy skalnymi serpentynami. Przy wybrzeżu, gdzie zazwyczaj są hotele, jest ciepło i słonecznie.

Hiszpania​

Barwy roślin, pogodne niebo i morze Śródziemne. Poza tym, Katalonia, świat Sardany potem Flamenco, wyjątkowych strojów i budowli. Wrażenie robi Bazylika La Sagrada Família, secesyjny kościół w Barcelonie (Katalonia), uważany za główne osiągnięcie jej projektanta, katalońskiego architekta Antoniego Gaudi. Co krok wspaniałe pomniki i fontanny pełne świateł Barcelony. Montserrat też pozostawia niezatarte wrażenia.

Turcja

Piękne widoki morza Śródziemnego i gór Taurus. Widoki z zamku Seldżuckiego relaksują pięknem. Wrażenia pozostawiają zabytki: starożytne miasto i teatr w Hierapolis, Pamukkale, jezioro sodowe, Perge – miasto kultury hellenistycznej, „miniatura Efezu” – założone przez potomków Trojan, teatr w Aspendos i wodospady w Parku Narodowym Kursunlu.

Egipt

Spotkanie z ziemią Faraonów, piramidy w Gizie, muzeum w Kairze włącznie z salą mumii i piękne hotele z basenami i jaccuzi. Poza tym, placki z jajecznicy i egzotycznie przyprawione jedzenie, szczególnie ryby.